Febio fest se blíží

MFF Praha – Febiofest chystá na letošní ročník exkluzivní sestavu hostů:
kromě hosta úvodního večera WIMA WENDERSE přijedou další filmaři:
např. Dán Thomas Vinterberg dorazí uvést „Rodinnou oslavu“ i svůj nový film „Když se muž vrací domů“, netradiční love story o návratu do rodného města.
Klíčová postava íránské nové vlny, působící dnes v USA, Amir Naderi představí všechny své filmy z amerického exilu, včetně novinky „Vegas: Based on True Story“,
„slovenská neděle“ festivalu připomene „tvář Božské Emy“ Božidary Turzonovové
a přinese i zajímavou premiéru nového slovenského filmu.
Dále Febiofest představí chilsko-italského filmaře Marca Bechise,
a to i pomocí nového, velmi silného a autentického dramatu „Birdwatchers“
o smutném osudu původních obyvatel deštných pralesů.
Závěrečný večer letošního ročníku ozdobí jedna z největších režisérských individualit britského filmu MIKE LEIGH , který uvede svůj poslední film „Happy-Go-Lucky“ (nominace na Oskara+Zlatý globus pro Sally Hawkinsovou za hlavní roli).

S O U T Ě Ž O H L A V N Í C E N U :
Ve druhém ročníku soutěže se o Hlavní cenu setká 14 mladých evropských
snímků. O vítězi znovu rozhodne 33 členná porota složená jako sociologický vzorek občanů ČR, vybraná ze stovek zájemců.

T E R M Í N Y K O N Á N Í F E B I O F E S T U :

26. 3. – 3. 4. / P R A H A
VILLAGE CINEMAS ANDĚL, PONREPO,
NÁKUPNÍ CENTRUM ČERNÝ MOST
Regionální ozvěny:
6.- 10. 4. / BRNO - kino Scala, kino Art - Velký sál / 7. - 10. 4. / OLOMOUC - kino Metropol / 8. - 10. 4. / OSTRAVA - kino Art, Dům kultury města Ostravy / 9. - 13. 4. / PARDUBICE - Cinema City / 14. - 17. 4. / LIBEREC - kino Lípa, Radniční sklípek /
15 .4 - 17. 4. / HRADEC KRALOVÉ - kino Centrál / 16.- 19. 4. / ČESKÉ BUDĚJOVICE - kino Kotva / 17. - 19. 4. / JIHLAVA - kino Dukla /
SLOVENSKO (8 největších měst) : 30. 3. - 30. 4. 2009
P Ř E D P R O D E J V S T U P E N E K :

Festivalový předprodej vypukne ve Village Cinemas Anděl ve středu 18. března ve 13.00 hod., (ve dnech 18. 3. - 25. 3. budou pokladny otevřeny v čase 13:00 – 22:30 hod., v době festivalu od 26. 3. se rozšíří otevírací doba na 10:00 – 24:00 hod.
Od pátku 13. března bude na našich internetových stránkách http://www.febiofest.cz/ k dispozici kompletní program, včetně katalogu filmů. V den zahájení předprodeje najdou diváci na pokladnách multikina Village Cinemas Anděl také programovou brožuru.

Z N Ě L K A 1 6. R O Č N Í K U :

Znělku na hlavní festivalový motiv opět zpracoval se svým „toboganovým“ týmem Noro Držiak – (Znělka je k dispozici v sekci Ke stažení na webu festivalu, ke shlédnutí také na festivalovém YOUTUBE kanálu a na festivalovém Facebooku.)
NOVINKY SVĚTOVÉ KINEMATOGRAFIE :

Z očekávaných diváckých hitů připravených sekcí Made In USA můžeme jmenovat drama Předčítač. Příběh o účtování s nacistickou minulostí vznikl podle slavné knihy německého spisovatele Bernharda Schlinka. Natočil ho britský režisér Stephen Daldry, který v roce 2002 omráčil publikum snímkem Hodiny.
Ničím neomezovaný talent „scenáristického šílence“ Charlieho Kaufmana představuje nový snímek Synekdocha, New York ukazuje, že z elitního scenáristy je nyní i elitní režisér. (V hlavní roli Synekdochy se představí Philip Seymour Hoffman).
Hlavní postavou dalšího pozoruhodného amerického filmu Nezvaný host je stárnoucí intelektuál, jehož rutinní existence se náhodou protne s plahočením dvojice imigrantů. Vyhaslý profesor, který se dosud o své okolí nezajímal, díky nim objeví netušené životní perspektivy. A v lecčems podobný profesoru Valeovi je i hrdina Eastwoodovy novinky Gran Torino...

K vrcholům sekce Panorama světového filmu budou patřit britský snímek Chlapec v pruhovaném pyžamu Marka Hermana a francouzský titul Ta druhá, v němž Dominique Blancová bravurně ztvárnila ženu, kterou žárlivost dovede na pokraj šílenství, za což si odnesla cenu z festivalu v Benátkách.
Hodně pozornosti vzbudil také německý Baader Meinhof Komplex režiséra Uliho Edela, dotýkající se choulostivého tématu německé teroristické organizace RAF ze 70. let.
K největším objevům loňského roku bezesporu patří snímek Tulpan, který natočil dokumentarista Sergej Dvorcevoj a jenž byl nominován na Evropskou filmovou cenu v kategorii nejlepší debut.
Velkým hitem této sekce se určitě stane belgicko-francouzský JCVD. Pod těmito iniciálami se skrývá jméno slavného Jeana-Clauda Van Damma, jenž dokazuje, že si umí ze své image udělat legraci.

Komentáře

Oblíbené příspěvky